Bram

Lifeguard Schipper šŸš¤šŸŒŠ

In de aankomende weken lichten wij verschillende profielen toe die je binnen ons strandwachtteam kan vinden. Deze week bespreken wij het profiel LifeguardĀ Schipper.

Wat leer je als Lifeguard Schipper?
Als Lifeguard Schipper heb je de verantwoordelijkheid om tijdens een patrouille of redding ervoor te zorgen dat je onder verschillende omstandigheden de regie hebt over de boot en de bemanning. Dit betekent veel oefenen, zoals bij de vele trainingsavonden en oefenmomenten. Bij de opleiding leer je ook veel over veiligheid, met name de veiligheid van jezelf en je bemanning. Daarnaast leer je om leiding te geven en nauw samen te werken met je bemanning. Dit gebeurt vaak door van tevoren een goed plan te maken en dit te bespreken met je bemanning. Hierdoor weten ze wat er van hen verwacht wordt, maar weten zij ook wat ze van jou als schipper kunnen verwachten.

Wat vind je van de rol als Lifeguard Schipper?
De rol van Lifeguard Schipper is er eentje die veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Ik vind deze verantwoordelijkheid erg belangrijk, omdat ik als schipper degene ben die waakt over de veiligheid van zowel mijn bemanning als die van de badgasten. Op zee varen brengt risicoā€™s met zich mee en daarom is het als schipper belangrijk om goed te trainen en de boot te beheersen. Daarnaast is het ook een leuke taak en ervaring om op zee te varen met hoge golven. De uitdaging die dit met zich meebrengt zorgt voor een goede portie adrenaline.

Wat is jouw leukste ervaring als Lifeguard Schipper op het Banjaardstrand?
Mijn leukste ervaring blijft toch wel het varen met slechter weer. Dit brengt uiteraard wat uitdaging met zich mee, maar die ga ik graag aan. Het geeft een groot gevoel van voldoening als je met je relatief kleine boot tussen de hoge golven vaart. Het blijft een kunst om ook met slecht weer op een veilige en redelijk comfortabele manier te navigeren op zee.

Waarom vind jij het zo leuk om strandwacht te lopen bij strandwacht Banjaardstrand?
Het Banjaardstrand is een klein maar fijn strand met unieke uitdagingen, gezien onze ligging bij de Oosterscheldekering. Hierdoor leer ik elk jaar steeds meer nieuwe dingen over het verlenen van (eerste) hulp en samenwerken met ketenpartners als de KNRM, ambulance en collega strandwachten. Daarnaast is er een enthousiast en gedreven team dat zich elk jaar weer inzet voor de veiligheid op en om het Banjaardstrand. Het samenwerken met deze gezellige mensen en het heerlijk wakker worden op het strand maakt dat ik altijd met veel plezier richting ZeelandĀ vertrek.