Opleidingen op het strand

Onze strandwachten worden elk jaar opgeleid en getraind om hun vaardigheden op peil te houden. Dit gebeurt soms tussen de dagelijkse dienst door. En soms op speciale trainingsdagen. Lees op deze pagina alles over onze strandwachtopleidingen.

Een aantal van die trainingen gebeurt gewoon tussen de dagelijkse dienst door. Bijvoorbeeld de conditionele vaardigheden die de strandwachten moeten bezitten. De opleidingen worden gegeven door een aantal instructeurs die allemaal een eigen specialisatie hebben. Dat zijn onder andere EHBO, varend redden, zwemmend redden en theorie of strand, zee, golven, stroming en wind.

Elk jaar worden hiervoor examens afgenomen, of worden de mensen die deze diploma’s al op zak hebben, getest op hun kennis en vaardigheden. Deze examens worden afgenomen door officiële examinatoren in dienst van Reddingsbrigade Nederland.

Hieronder staat uitgewerkt wat de eisen zijn van de verschillende opleidingen welke de strandwachten volgen. 

(Junior) Lifeguard

Als je in het bezit van het diploma (Junior) Lifeguard bent, kan je worden ingezet voor allerlei werkzaamheden op het strand. Je behoort tot de uitvoerende tak van de postbemanning. Als Lifeguard kan je tevens tijdens hulpverleningen ingezet worden als On Scene Coordinator, wat inhoudt dat je ter plaatse bij een incident alle voorkomende werkzaamheden kunt afhandelen en delegeren aan andere (junior) lifeguards daar aanwezig.

Lifeguard schipper

Als je in het bezit van het diploma Lifeguard bent, kan je jezelf specialiseren. Onder andere met het diploma schipper. Wanneer je dit diploma bezit kan je worden aangewezen als verantwoordelijke voor het vaartuig en geef je leiding over de bemanning tijdens een incident.

Lifeguard chauffeur

Een andere specialisatie onder het Lifeguard diploma is chauffeur. Wanneer je dit diploma hebt, kan je worden aangewezen als verantwoordelijke over het voertuig en kan je samen met een bijrijder naar incidenten op het strand of het achterland worden gestuurd.

Ons brigadevoertuig is uitgerust met zwaailicht en sirene. Om deze te mogen gebruiken, moeten onze chauffeurs nog een (optioneel) deeldiploma “Optische en Geluidssignalen” halen. Alleen iemand in het bezit van dit deeldiploma, mag spoedritten (Prio 1) rijden met ons voertuig.

Senior Lifeguard

Wanneer je dit diploma hebt kan je de dagelijkse leiding geven over de reddingspost. Bij incidenten ben je de coördinator die er voor zorgt dat alles goed en gestructureerd verloopt en houdt je contact met de externe hulpdiensten.

Meer informatie

Alle documentatie behorend bij deze diploma’s vind je op de website van Reddingsbrigade Nederland.