Honderden toeschouwers genieten bij De Banjaard van demonstratie Reddingsbrigade

Honderden mensen stonden donderdagavond op het strand van De Banjaard bij Kamperland met open mond te kijken naar een demonstratie van de Domburgse Reddingsbrigade. Auto’s, boten, redders en slachtoffers kwamen er aan te pas om de mensen te vermaken, maar de demonstratie had ook twee belangrijke andere doelen: “Laten zien wat ons werk inhoudt en wat de gevaren zijn op zee”
 
 

Colin Butijn van de Domburgse Reddingsbrigade is een van de organisatoren. “Ons werk is vooral preventief, we worden vaak niet gezien. Maar zo laten we toch zien wat we doen en wie we zijn. Het is ook belangrijk dat we dat preventieve werk kunnen doen en dat mensen op de stranden naar ons luisteren.”

De demonstratie duurt bijna anderhalf uur en bijna alle mensen die staan te kijken, blijven tot het einde. “Heel indrukwekkend”, zegt Jessica, begeleider van een groep jongeren die deze week in Wemeldinge verblijft. “Je hebt vaak niet door wat er allemaal achter de schermen gebeurt en daarom is dit heel indrukwekkend.” Ook Marcel uit Apeldoorn geniet van de demonstratie. “Ze doen heel belangrijk werk en het is goed dat ze zo laten zien wat ze allemaal doen.”

De demonstratie is geen vervanging voor Rescue Vlissingen, dat volgende week niet doorgaat, omdat het evenement geen vergunning kreeg. “Wij doen dit ieder jaar, dus het heeft niets met het niet doorgaan van Rescue te maken”, zegt Butijn. “Het is natuurlijk wel heel jammer, want wij zouden daar ook aanwezig zijn. Uiteraard proberen wij het hier wel in het klein een beetje na te bootsen.”