INGE

Mijn naam is Inge, ik ben 30 jaar en woon in Kortgene. In het dagelijks leven werk ik op de meldkamer van de politie in Bergen op Zoom, als intelligence specialist. Sinds 2009 loop ik in de zomermaanden als lifeguard op het Banjaardstrand. Ik leerde de Domburge Reddingsbrigade kennen via mijn partner en zo maakte ik ook kennis met de strandwacht-tak van deze club.

Ik loop sinds mijn 13e jaar al strandwacht via Reddingsbrigade Middelburg en de Stichting Strandexploitatie Veere, op de stranden van Dishoek en Zoutelande, maar wilde graag ook hier mijn steentje bijdragen. Dit omdat het gebied (het Banjaardstrand) me aansprak en omdat ik de leden leerde kennen als een goed getrainde en gemotiveerde club mensen.

Tot nu toe blijf ik daarom ook elke zomer terugkomen. Het leukste om te doen tijdens een dag op het strand, vind ik de communicatie. Daarnaast leer ik de leden graag wat bij op EHBO-gebied, daar ik ook EHBO-instructeurspapieren heb. 

Echt grote reddingsacties heb ik op het Banjaardstrand nog niet meegemaakt in al die jaren. Wel ben ik al deelnemer geweest aan diverse grote zoekacties, in samenwerking met de kustwacht, KNRM en de helikopter. Zoals ook in de winter van 2017, toen ik samen met 2 collega’s een dag aan het zoeken ben geweest naar 3 vissers die met hun bootje onder de Oosterscheldekering door gespoeld waren. Wij vonden toen het lichaam van één van de opvarenden. Dat is een dag die me altijd zal bijblijven. 

De KNRM en de heli zijn ook steevast deelnemers aan onze demonstraties. Daarnaast ken ik door mijn werk ook veel mensen die interesse hebben in wat wij op het strand nou precies doen. Die probeer ik dan een dag mee te nemen en inzicht te geven in ons werk. Door al die verschillende contacten is het me gelukt een keertje mee te vliegen in reddingshelikopter. Dat was echt een super gave ervaring! 

Binnen de club Lifeguards op het strand heerst overdag een hiërarchie, van postcommandant tot eerstejaars. Er wordt gewerkt met protocollen. Iedereen kent hierdoor zijn plek, zeker op de momenten dat het ertoe doet. Daar moest ik in het begin erg aan wennen, maar inmiddels ben ik zelf Senior Lifeguard en leer ik elke zomer aan de nieuwe mensen hoe belangrijk het is dat iedereen met zijn neus dezelfde kant uit staat en weet wat er van hem verwacht wordt. Iedereen krijgt ook de kans om zich ruimschoots te ontwikkelen, doordat er een goede opleidingscommissie is die inhoudelijke trainingen verzorgt op weg naar het examen. Iedereen met een specialisatie is ook bereid om de mensen in opleiding op sleeptouw te nemen en te motiveren dezelfde kwaliteit neer te zetten.

Zelf heb ik via de brigade mijn Lifeguard Schipper Beach en Lifeguard Chauffeur diploma mogen behalen. Ik ben nu allround inzetbaar, wat mijn dagen op het strand heel divers maakt. En na de bewakingsdag is het gezellig samen zitten met een drankje en de bbq, op het strand met de mooiste zonsondergang van Zeeland!

 
inge 1
inge 3