Jaarlijkse demonstratie druk bezocht

Op donderdagavond 3 augustus is de jaarlijkse reddingsdemonstratie van de Strandwacht Banjaardstrand weer gehouden. De avond stond bol van de spectaculaire demonstraties. De avond werd ontzettend druk bezocht door zowel jong als oud.

Er werd begonnen met de “redding” van twee drenkelingen door de eigen reddingboot de Ab Bas en de auto. Toen de drenkelingen waren afgevoerd werd er voorlichting gegeven over de vlaggen en wat deze betekenden. Vervolgens werd de kinderen uitgelegd hoe een zogenaamd zwin word afgezocht.

Toen de Belgische luchtmacht helikopter eenmaal aankwam kon de volgende demonstratie beginnen. De NH90 van de basis Koksijde zou enkele winch procedures uitvoeren in samenwerking met de Koopmansdank van KNRM Neeltje Jans (buiten). Tijdens deze procedure worden mensen vanuit de helikopter met een lier afgezet aan boord van de Koopmansdank en andersom. Nadat deze procedure een aantal keer had plaatsgevonden kon de slotdemonstratie beginnen.

Er waren drie drenkelingen in de problemen en een drenkeling wist een flare (noodvuurwerk) af te steken waarop de reddingsbrigade samen met de KNRM en de strandambulance van Burgh-Haamsteede een zoekactie begon. Tijdens zo’n zoekactie varen de boten in een lijn van groot naar klein evenwijdig aan de kust. Toen de drenkelingen gevonden waren werden deze een voor een aan land gebracht. Echter het eerste slachtoffer moest gereanimeerd worden. De reanimatie werd hierop dan ook meteen gestart door een opstapper van de reddingsbrigade en de strandambulance. Tijdens de reanimatie begonnen enkele omstanders zich zeer agressief te gedragen waarop de politie werd opgeroepen. Toen deze arriveerden ontstond er een worsteling waarna de twee omstanders overmeesterd werden en in de boeien geslagen. Ondertussen ging de reanimatie gewoon door. Toen het slachtoffer enigszins stabiel was kon deze met de strandambulance afgevoerd worden wat ook het einde van de spectaculaire slot demonstratie betekende.

Na een vlootschouw konden de bezoekers alle voertuigen van binnen en buiten bekijken en werd er nog wat uitleg gegeven.

Strandwacht Banjaardstrand, onderdeel van de Domburgse reddingsbrigade, kijkt terug op een zeer geslaagde avond en wil iedereen bedanken voor hun hulp en/of aanwezigheid.