Koninklijke erepenning voor Domburgse Reddingsbrigade

Op 30 september 2023 heeft de Commisaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman in het bijzijn van de Burgemeester van Noord Beveland Loes Meeuwisse en Burgemeester van Veere Frederiek Schouwenaar,de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade.

1 Oktober 1973, de oprichtingsdatum van de Domburgse Reddingsbrigade, werd afgelopen zaterdag feestelijk gevierd in de Zandput te Serooskerke. In de speech tijdens de receptie werd er door de huidige voorzitter, Tim de Jonge, en door de ere-voorzitter en mede-oprichter van de vereniging, Ab Schuiling, stil gestaan bij de verschillende tijdperken die de vereniging heeft doorgemaakt. Hierna werd het woord gegeven aan de Commissaris van de Koning die de vereniging in het zonnetje zette met de overhandiging van de Koninklijke erepenning. Beide burgemeesters verwezen in hun speech naar de speciale bloedgroep; ‘de bloedgroep hulpverleners van de leden’ en naar de verwachtingen van het publiek van de ‘vanzelfsprekendheid’ van het bereikbaar zijn van de hulpverleners.

De vereniging is opgericht in 1973 met als doel de Stichting Badplaatsbelangen Domburg (SBD) te ondersteunen voor hulpverlening op het strand. Hetgeen nog steeds uitgevoerd wordt, maar dan op het Banjaardstrand te Noord-Beveland met professioneel materiaal in plaats van een roeireddingsboot zoals in het eerste jaar. De inzet van de leden is er de afgelopen jaren niet minder onder geworden, wat heeft geresulteerd in een gezonde vereniging met meer dan 100 leden die 50 jaar bestaat.

De feestavond bestond uit een receptie/reünie waar genodigden, huidige en oud-leden elkaar wederzagen en sterke verhalen uitwisselden, gevolgd door een gezamenlijke maaltijd en een feestavond voor de huidige leden ondersteund met een pubquiz en live-muziek.
Bij een jubileum horen jubilarissen: Ruben van Herwijnen, Jacco Hoogesteger en Michael van Creij werden hierbij in het zonnetje gezet voor hun respectievelijk 5-, 12,5- en 25-jarig lidmaatschap.

De Domburgse Reddingsbrigade is actief op het Banjaardstrand te Noord Beveland met strandbewaking, voert evenementenhulpverlening uit bij onder andere Zeezwemtochten en de Kustmarathon en leiden de jeugd op in zelfredzaamheid en zwemmend redden in zwembad ‘de Parel’ te Domburg.

Wil jij meer informatie over de Koninklijke Erepenning: https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/onderscheidingen/koninklijke-erepenning