Lodewijk

Mijn naam is Lodewijk van Iwaarden, ik woon in Domburg en ben 37 jaar oud. Sinds 1992 ben ik lid van de reddingsbrigade en vanaf 1997, toen ik 13 jaar was, ben ik strandwacht gaan lopen. Dat heb ik lange tijd in Domburg en Oostkapelle gedaan en later ook op het Banjaardstrand

De tijd dat ik recordhouder was van het aantal aanwezige dagen is alweer even geleden, maar ik ben nog regelmatig op het strand te vinden. Het mooie aan het strandwachtwerk is dat geen dag hetzelfde is. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden, maar ook omdat we een behoorlijk ledenbestand hebben, waardoor de samenstelling van het dienstdoende team van dag tot dag kan verschillen. Je leert dus snel veel nieuwe mensen kennen, die allemaal één ding gemeen hebben: hun passie voor het strandwachtleven. Dat stopt niet om zes uur ’s avonds, ook buitenom de openingstijden van de post gaan mensen veel met elkaar om en ontstaan tijdens een gezellige bbq of andere activiteit vriendschappen voor het leven.  

Van veel dingen die je op het strand leert kun je ook buitenom de reddingsbrigade profiteren, bijvoorbeeld in je professionele carrière. Mede door de ervaringen bij de reddingsbrigade ben ik voor mijn dagelijkse werk de wereld van de publieke crisisbeheersing ingerold. Als instructeur van de lifeguardopleiding probeer ik de ervaringen die ik heb opgedaan te delen met de nieuwe lifeguards. Tegelijk geven zij mij ook weer nieuwe inzichten, waardoor ik zelf ook bijleer. Dat vat eigenlijk de kern van het strandwachtwerk samen: het is teamwork!